Consilier juridic

Consilier juridic

Consilier juridicUn consilier juridic este, in esenta, un avocat care ofera consultanta juridica unei mari corporatii sau organizatii. Acestia ar putea fi numiti "avocati interni", "consilieri in-house" sau "consilieri corporatisti". Un consilier juridic este, de obicei, specializat intr-o anumita zona de drept si lucreaza intr-un cabinet consilier juridic. Acestia ar putea fi implicati in litigii legate de munca sau contracte, chestiuni de compensare, procese de hartuire sau alte conflicte la locul de munca. De asemenea, ofera consultanta juridica generala cu privire la deciziile corporative privind cresterea corporativa, fuziunile sau alte practici.

Consultantii juridici lucreaza in general in departamentele juridice ale marilor corporatii. Potrivit Biroului Statistic al Muncii, categoria de avocati de ocupare a fortei de munca va realiza o crestere a locurilor de munca de 6% pana in 2024. Aceasta crestere poate fi partial atribuita tendintei continue a companiilor mari care extind echipele juridice interne in aceasta perioada de timp.

Pentru a oferi cu succes consiliere sanatoasa angajatorilor corporativi, consultantii juridici trebuie sa poata indeplini diverse sarcini. Am analizat liste de locuri de munca si alte resurse si am considerat urmatoarele drept indatoriri si responsabilitati de baza in cadrul juridic al consiliului.

De la contractele de consultant la acordurile de colaborare, consultantii juridici trebuie sa fie familiarizati cu elaborarea si organizarea termenilor pentru diferite tipuri de contracte. Aceasta responsabilitate include revizuirea contractelor existente si crearea de noi documente.

Consilierii juridici trebuie sa fie bine-versati in dreptul societatilor comerciale si sa revizuiasca toate practicile si procesele companiei pentru a se asigura ca societatea functioneaza in limitele legale federale si de stat. Aceasta sarcina impune consultantilor juridici sa inteleaga toate reglementarile legale referitoare la afacerea specifica in care lucreaza.

In ceea ce priveste incidentele de hartuire sexuala, conflictele de munca sau alte conflicte de relatii cu angajatii, consultantii juridici aplica cunoasterea legilor relevante pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme. Ei vor colabora cu alte departamente si se vor intalni cu angajatorii si angajatii pentru a examina fiecare conflict si pentru a oferi rezolutii.

Consilierii juridici de succes au, in general, puternica comunicare scrisa si orala, gandire critica, abilitati organizationale si de rezolvare a problemelor. Acestia ar trebui sa exceleze in domenii de management al timpului, negociere, stabilirea obiectivelor si termene limita. Consultantii juridici ar trebui sa fie jucatori puternici din echipa, care sa demonstreze abilitati de conducere superioare mediei. Ei ar trebui sa aiba capacitatea de a lucra cu putina sau fara supraveghere. In plus fata de aceste atribute profesionale specifice, potentialii angajatori ar putea solicita consultanti juridici care sa aiba urmatoarele abilitati.

Competente de baza: pe baza listelor de locuri de munca si a altor surse pe care le-am analizat, angajatorii doresc consultanti juridici cu aceste abilitati de baza. Daca doriti sa lucrati ca Consilier juridic, concentrati-va asupra urmatoarelor aspecte.

Revizuirea si crearea de contracte, acorduri si alte documente juridice

Negocierea contractelor interne si externe

Analiza politicilor si practicilor corporative pentru respectarea legilor si reglementarilor

Aplicarea cunostintelor legilor privind ocuparea fortei de munca pentru rezolvarea conflictelor si asigurarea conformitatii.