Expert contabil

Expert contabil

Expert ContabilCe este un "expert contabil"

Un expert contabil este o persoana care indeplineste functii contabile, cum ar fi auditul sau analiza situatiilor financiare. Contabilii pot fi angajati la o firma de contabilitate, o companie mare cu un departament de contabilitate interna sau pot stabili o practica individuala. Contabililor li se acorda certificari de catre asociatiile profesionale nationale, dupa ce indeplinesc cerintele specifice statului, desi persoanele necalificate pot lucra in continuare sub contabilitate sau independent.

Contabilii trebuie sa respecte standardele etice si principiile directoare ale regiunii in care isi desfasoara activitatea, cum ar fi IFRS sau GAAP. Cele mai obisnuite denumiri contabile sunt Contabilii autorizati (CA), contabili certificati de management (CMA) si contabilii generali certificati (CGA). Alte denumiri includ auditorul intern (CIA), contabilul public (PA) si contabilul public autorizat (CPA). Un auditor intern certificat nu trebuie sa primeasca nicio licenta pentru a-si exercita profesia si nici contabilii certificati in management.

Contabilii pot avea mai mult de o specializare si pot preforma mai multe tipuri de obligatii contabile. Tipul de educatie si calificarea pe care o persoana o are vor determina indatoririle profesionale. Contabilii au diplome de licenta si trebuie sa obtina un certificat care poate dura pana la un an pentru a fi obtinut, in functie de tipul de certificare si de statul in care se afla.

In S.U.A., contabilii pot obtine astfel de certificari, iar licentele variaza de la stat la altul. Singura cerinta care este uniforma in fiecare stat este trecerea examenului general public de contabilitate certificat, un examen care este scris si clasificat de organizatia nationala Institutul American de Contabilitate Publica.

Conturile publice certificate au o responsabilitate juridica fata de clientii lor de a fi cinstiti si de a evita neglijenta in indeplinirea sarcinilor lor. CPA au o influenta reala asupra clientilor lor, iar expertiza si munca lor pot afecta nu numai o persoana fizica, ci o intreaga companie, angajatii, consiliul si investitorii. Contabilii pot fi responsabili pentru plata pierderilor neasigurate catre creditori si investitori in caz de denaturare, neglijenta sau frauda. Contabilii au doua tipuri diferite de raspundere: dreptul comun si legea statutara. Raspunderea  civila include neglijenta, frauda si incalcarea contractului, in timp ce legea statutara include orice legislatie de stat sau federala a valorilor mobiliare.

Prima asociatie profesionala pentru contabili, Asociatia Contabililor Publici din SUA, a fost infiintata in 1887, iar CPA au fost licentiate pentru prima data in 1896, cand costurile si contabilitatea au devenit, in general, de importanta reala. A crescut ca o profesie in timpul revolutiei industriale, pe masura ce intreprinderile au crescut, iar actionarii si detinatorii de obligatiuni care nu faceau neaparat parte din companie, dar care au fost investiti cu drepturi de decizie, doreau sa afle mai multe despre bunastarea lor financiara.

Contabilul public  este o desemnare data de Institutul American de Contabilitate Publica  pentru cei care au promovat examenul si au indeplinit cerintele de experienta profesionala.

In cea mai mare parte, industria contabila este auto-reglementata. Desemnarea CPA asigura respectarea standardelor profesionale pentru industrie. Alte tari au certificari echivalente cu contabilul public autorizat. De exemplu, in Canada, contabili asemanatori CPA sunt numiti contabili autorizati (CA).