Exista foarte multe lucruri de stiut despre munca unui notar. Spre exemplu, pentru a sti ce presupun legile notariale ale tarii noastre, ar trebui sa vizitam website-ul creat de divizia notariala a Romaniei. Daca intrebarile dumneavoastra sunt, insa, mai putin tehnice, articolul prezent va poate raspunde!
Daca v-ati intrebat vreodata cine poate deveni notar, ei bine, in general, rezidentii de stat care au atins cel putin varsta majoratului, ce nu au o condamnare sau un delict care implica lipsa de onestitate. Bineinteles, cei ce fac studii in acest sens si au o diploma care sa le permita munca in domeniul notariatului.
Notarul public indeplineste un serviciu de interes public si are statutul unei functii autonome. El realizeaza, de principiu, acte si proceduri notariale diverse. De pilda, notarul public redacteaza si autentifica acte juridice, la solicitarea partilor – asa numitele contracte si acte juridice. In principiu, majoritatea contractelor se pot incheia prin notariat, insa legea prevede pentru anumite contracte si obligativitatea incheierii lor la un birou notarial pentru a fi valabile. Este cazul contractului de vanzare a unui bun imobil, a contractului de donatie, ipoteca si, in general, a oricarui contract ce are ca obiect un bun imobil. Tot de munca notariala tin si procedurile legate de succesiuni (mosteniri) – mostenitorii au posibilitatea sa dezbata prin notariat succesiunea de pe urma unei persoane decedate si sa obtina certificatul de mostenitor (titlu de proprietate) mult mai simplu si mai rapid, dar mai ales cu costuri mai mici decat la instanta de judecata, evitand, astfel, un proces lung si costisitor de succesiune. Pentru a putea dezbate succesiunea pe cale notariala, mostenitorii trebuie sa se inteleaga, adica sa nu isi conteste unii altora calitatea de mostenitor sau partea din avere care va reveni fiecaruia.
Tot in cadrul notariatului se pot rezolva problemele de divort. Sotii pot divorta la notariat indiferent daca au sau nu copii minori. Atat divortul fara copii minori la notariat cat si cel cu copii minori dureaza 30 de zile, fiind astfel cea mai rapida cale de a divorta. De asemena, notariatul poate furniza procuri prin care dumneavoastra a puteti imputernici o alta persoana, numita mandatar, sa incheie unul sau mai multe acte juridice in numele dumneavoastra. Un alt procedeu pe care un notar il poate duce la bun sfarsit il reprezinta legalizarea copiilor de pe inscrisuri. Copia legalizata a inscrisului ii permite unei persoane fizice sau juridice sa isi dovedeasca un drept sau o calitate cu ajutorul altui document decat cel original.
Fiind un specialist in drept civil contractual si succesoral, notarul public poate oferi consultatii juridice in materie notariala si poate participa, in calitate de expert desemnat de parti, la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial. Consultatiile date de notarul public in domeniul juridic notarial sunt scrise sau verbale si se dau persoanelor fizice sau juridice, la solicitare sau pe baza de contract cu durata determinata.
Alte servicii notariale si acte care se pot incheia la notariat potrivit legii notarilor publici sunt certificarea unor fapte – in cazurile prevazute de lege, legalizarea semnaturilor de pe inscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilor, darea de data certa inscrisurilor, primirea in depozit a bunurilor, a inscrisurilor si a documentelor prezentate de parti, precum si a sumelor de bani, a altor bunuri, inscrisuri sau documente gasite cu ocazia inventarului succesoral, in limita spatiului si utilitatilor de care dispune biroul notarial, furnizarea de acte de protest al cambiilor, al biletelor la ordin si al cecurilor, efectuarea si legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe actele pe care le-a intocmit, activitati fiduciare, in conditiile legii, numirea, in cazurile prevazute de lege, a custodelui sau a curatorului special, inregistrarea si pastrarea, in conditiile legii, a amprentelor dispozitivelor speciale de marcat, certificarea etapelor procedurale ale licitatiilor si/sau ale rezultatelor acestora, dar si lichidarea pasivului succesoral, cu acordul tuturor mostenitorilor.