Certificat de performanță energetică a clădirii - documentul elaborat conform metodologiei de calcul, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie. După caz, poate fi însoțit de recomandări de reducere a acestor consumuri.
De ce avem nevoie de certificat energetic?
De la data de 1 ianuarie 2011, dacă doriți să închiriați, vindeți sau să reabilitați termic spațiul în care locuiți, estre obligatoriu să dețineți certificat de performanță energetică. Legea este de asemenea valabilă pentru construcțiile noi. În momentul tranzacției imobiliare vi se va cere să prezentați acest certificat, care conține o serie de date relevante cu privire la imobilul sau spațiul de locuință.
Certificatul emis de noi vă oferă date clare, într-o formă ușor de citit și conține toate indicațiile referitoare la spațiul din imobil care a fost auditat energetic.
Actele necesare pentru eliberarea certificatului sunt:
- Actul de proprietate
- Releveul/cadastrul apartamentului sau casei
- Copie carte de identitate
Pentru clădiri, aveți nevoie și de:
- Planul de amplasament
- Planul de structură
- Planuri și descrieri ale instalațiilor de încălzire/răcire
Pentru detalii și lămuriri suplimentare, nu ezitați să ne contactați la tel. 0765.444.048. De asemenea, puteți stabili data și ora la care echipa noastră se va prezenta pentru măsurători și verificări.
Audit Energetic
Auditul energetic al unui imobil este procedeul prin care se identifică cele mai importante atribute termice ale construcției și ale instalațiilor din interiorul acestuia.
Evaluarea imobilului sau apartamentului supus auditului energetic, se face de către o persoană specializată din echipa noastră, numită auditor energetic. Aceasta se deplasează la fața locului pentru măsurători și realizează următoarele operațiuni:
- Completează fișa de evaluare a imobilului;
- Evaluează îmbunătățirile aduse clădirii, în caz că acestea există;
- Evaluează sistemele de încălzire și alimentare cu apă;
- Evaluează sistemul de izolare.
Ulterior se analizează rezultatele obținute în urma măsurătorilor de la fața locului și se oferă soluțiile corespunzătoare în vederea reabilitării termice a construcției. Pentru un apartament de 2 camere, evaluarea durează între 35-45 minute. Pe baza acestor date urmează emiterea certificatului energetic. Auditorul va emite și un raport de audit energetic, care conține cele mai importante caracteristici tehnice și energetice ale clădirii evaluate, modul de determinare a consumului total anual pentru încălzire și apă caldă de consum.
Raportul de audit energetic include soluții viabile pentru imobilul auditat. Se întocmește ținând cont de beneficiar, cel care decide aplicarea măsurilor de modernizare. Un raport de calitate va fi redactat într-o formă ușor de citit și de interpretat, are un conținut clar și concis. Se regăsesc în raport și:
- felul in care a fost efectuat auditul;
- principalele caracteristici energetice ale clădirii;
- măsuri de modernizare propuse la clădiri și instalatiile aferente;
- concluzii cu privire la măsurile tehnico-economice pentru imobil.
Reabilitarea termică a locuințelor
În limita fondurilor disponibile, Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, în colaborare cu administrația publică locală, reabilitează termic locuințe, ca parte a unui program național. Decizia de reabilitare se ia pe baza datelor din raportul de audit energetic.